2008. október 17., péntek

Kettőt látok?


Annyira megtetszett ez a kötésmintákat bemutató könyv, hogy megvettem.
Először gondolkodtam, hogy mit csináljak, lefénymásoljam-e (esetleg csak az érdekesebb mintákat), de férjuram felvilágosított, hogy a festék a nyomtatóba drágábban jönne ki, mint a könyvvásárlás.
Egy online könyvesboltban elég jó áron árulták a könyvet, beregisztráltam, kinéztem még 2 másik kézimunkás könyvet is, de végül elhalasztottam a rendelést későbbre.
Rá 2 hétre kaptam egy e-mailt a könyvesboltból, hogy rég hallottak felőlem :D s ha most rendelek, akkor nem kell kifizetnem a postaköltséget. Megörültem az ajánlatnak és még aznap ment is a rendelés. Tegnap kaptam meg a csomagot, de még csak ez a könyv érkezett meg, a másik kettő későbbre várható.
Legkésőbb hétfőn vissza kell vinnem a könyvtárba a kölcsönzött példányt, így nagyon jól jött ez a lehetőség, főleg, hogy még mindig nem sikerült kiválasztanom a takaróhoz a mintákat.


Más téma. Mi a véleményetek?
Ha egy kötésminta leírásában az szerepel, hogy 50 gramm fonálra van szükség a végeredményhez, akkor én úgy gondolom, hogy 50g fonalat veszek, és annyi elég is lesz.


Belefogtam egy ajándékba, 4.5-ös tűvel ajánlja, én 4mm tűvel kötöttem, és kötöttem, erre mi történik?
Ez:


Ennyi fonalam van még, és hiányzik kb. 10cm ahhoz, hogy kész legyen. Kb. 10g. Azaz vennem kell még egy gombolyagot, amiből elhasználok 10g-t, a maradékkal mit kezdek??, jó, kitalálok majd neki valamit, de a legmérgesítőbb, hogy ahonnan vettem, ott 6 euró a postaköltség, egy 2.3 eurós fonalra is. Nagyobb mennyiséget érdemes venni akár ennyi postaköltség mellett is, mivel jó árban vannak a fonalak, de így?
Majd jövőhéten végigjárom a várost, hátha találok valahol ebben a színben. Ráadásul 2 másik színből is készül ugyanez a dolog, azaz azokból is venni kell még 1-1 gombolyagot, grrr.

14 megjegyzés:

zazálea írta...

Jaj, most jól megijesztettél! :) Én annyira kezdő vagyok, hogy elhiszek minden betűt a leírásokban, eszembe nem jutna, hogy ilyen történik... Jó nagy méreg!
Sok sikert e kereséshez!

Amaranta írta...

Lányok azt is figyelni kell, hogy a leírásban megadott fonal milyen hosszú nem?

És ha kisebb tűvel kötöd ugyan azt a fonalat, de a kész mű hossza megegyezik a leírásban megadottal, akkor több fonal is kell hozzá.

Lehet, hogy itt okoskodom, te pedig sokkal profibb vagy a dologban mint én. Akkor bocsánat!

Jucuu írta...

Ebben igazad van, csak én általában lazán kötök, ezért kell egy kicsit kisebb tű. Megérteném, ha egy kicsi hiányozna csak, de hogy ennyi? Ugyanazzal a fonállal kötöm, mint a leírásban szerepel, csak a fél számmal kisebb tűvel. A következőt 4.5 mm-el fogom csinálni, kíváncsi vagyok, mi lesz a végeredmény. :)

Névtelen írta...

Bosszantó :(
Remélem találsz megfelelő fonalat. :)

Amaranta írta...

Akkor nem értem! Tényleg soknak tűnik az 1 dkg hiány! Remélem kapsz majd megfelelőt. A megmaradtagból meg köss valami klassz csíkosat! Egyébként mi lesz belőle, lehet, hogy írtad, de néha elkerüli a figyelmem egy-egy szó sajna.

Pont ma szereztem be 20 dkg zoknifonalat. HA elkészültem a kisfiam mellényével, belefogok egybe. Gondolom, azt csak zoknikötésre lehet használni!?! Mert zoknikötésben még szűz vagyok, azért kérdem!

Jucuu írta...

Amaranta nem írtam, mi lesz belőle, nem akartam elárulni előre. :)
Zoknifonalból is azt lehet kötni, amit akarsz, nem kötelező zoknit. :) Jó kötést neked!

helen írta...

És ha megírnád a konkrét márkát és színt? Netán befotóznád a "karszalagját" - lehet, hogy a rajongótáborodból van valakinek ilyen fonala, netán maradék...

De ha mindenképpen rendelned kell: állj össze pár emberrel :))

Emi írta...

Én ha valamit akarok kötni, mindig legalább 5dekával több fonalat vásárolok, mert mindenki másképpen köt. Van aki lazábban, vagy szorosabban. És a mintától is nagyon sok függ. A csavart minta nagyon sokat eszik meg, legkevesebbet a harisnya minta.

Jucuu írta...

Emőke egyet értek, én is így szoktam, de azért egy 50g-os hajpánthoz, ha a leírásban 50g szerepel, eszembe sem jut 100g-t venni. :)
Helen, gondolod, hogy lenne olyan rajongóm :)), aki elküldene pár gramm fonalat ide nekem Finnországba? :) Erről a fonálról van szó: drops Alaska,
http://jucuu.blogspot.com/2008/10/sznek.html

Ahama írta...

Szia!
Persze, hogy függ a tűvastagságtól meg a kötés lazaságától is, de érdemes lemérni, hogy valójában mennyi is az az 50g!
Papucskötéshez akartam pontosan félbe választani egy 10dekás gombolyagot, lemértem és 9,2 deka volt. Eredetinek tűnő motring, a burda boltban vettem! Az is majdnem 10% hiány.
:) egyébként, tudom, hogy hülyeség, de észrevettem magamon,hogy gyorsabban kötök, ha látszik már a végén, hogy esetleg el fog fogyni idő előtt a fonal.
És még valami, megadnád a címet, ahonnan rendeltél? Köszi!

Jucuu írta...

Ahama a könyvesbolt címét kéred? Ha igen, akkor innen: http://www.bookplus.fi/main.php
Én is észrevettem, hogy gyorsabban kötök, mikor kezd fogyni a fonál idő előtt. :)

Ahama írta...

A fonalas cím kellene. Az a fő bajom, hogy nincs egy olyan beszerzési forrásom, amire mindig lehet számítani. Egy háromemeletes áruház lenne jó, teli mindenféle fonallal :). Köszi!

Jucuu írta...

Finn netes boltban vettem, innen: http://www.tinttamarelli.fi/

Ahama írta...

Köszönöm:)