2008. március 20., csütörtök

Baba a bilin

Tegnap találtam ezt a weboldalt, nagyon érdekes. Gondoltam, leírom a mi tapasztalatainkat a témával kapcsolatban, míg Szilárd hasonkúszva próbálja felfedezni a szobát.


Már várandósan olvastam arról, hogy akár újszülöttet is lehet bilibe pisiltetni - kakiltatni. Ezzel kapcsolatosan csak finnül kerestem információt, nem tudtam, magyarul mi a neve. Először nagyon megtetszett a dolog, el is határoztam, hogy kipróbálom majd. De ahogy közeledett a szülés, valahogy háttérbe szorult a csodaszép mosható pelusok gondolata mellett. :)
Aztán megszületett Szilárd és nálunk a pelenkázás egy nagyon kellemes-élvezetes időtöltéssé vált. Sose intéztük el pár perc alatt, mindig kihasználtuk ezt az időt is, hogy játszadozzunk Szilárddal. Főleg StenSapu, aki általában legalább fél órát eltöltött a pelenkázó mellett. Mindez azt jelentette, hogy Szilárd legalább egyszer odapisilt az asztalra, amit mi mindig örömmel megjegyeztünk. Jópár hónap eltelt, mire rájöttem, hogy ezt akár ki is lehetne használni és picivel Szilárd fél éves kora előtt beszereztünk egy bilit. Eltelt egy kis idő, mire Szilárd megszokta az ülést rajta, sokszor csak a bili fölé emeltem, de elkezdtek a pisik a bilibe jönni. Ilyenkor különböző ideillő hangokat adtam ki, pl. piss-piis, pisipisi és ha jött pisi a bilibe, mindig megdícsértem.
Kb. 6 hónapos kora után jött egy rövidebb időszak, amikor folyamatosan le kellett kötni valami játékkal, míg a bilin ült, különben azonnal le akart jönni róla. Szerencsére ez elmúlt, most pedig ott tartunk, hogy úgy kell leszedni róla, mivel nagyon jól érzi magát rajta :)
Nálunk a biliztetés azt jelenti, hogy alvás előtt és után ráültetem, ha nincs friss pisi a pelusban. Az eredmény: tegnap pl. 1 kaki és 3 pisi a biliben. (általában 1x kakil egy nap). StenSapu az elején nem volt túl lelkes ezzel kapcsolatban, de örömömre ő is kezd rászokni és neki is pisil már Szilárd a bilibe.
Mindezekhez hozzá kell tennem, hogy a biliztetés nálunk anya és apa energiája szerint megy, ha fáradtak vagyunk, stb., nem stresszelünk ezen és kihagyjuk a pelenkacserénél. Azt is tudom, hogy jöhetnek olyan időszakok, mikor Szilárd nem lesz hajlandó ráülni, de addig is élvezzük a bilin eltöltött alkalmakat!

3 megjegyzés:

Kökény írta...

Szia Judit,

Lívi oldaláról kerültem ide, akartam már tegnap is írni (a márc. 11-i képet nézegettem): gyönyörű ez a lurkó!! :-)
Ha van kedved, sztem küldhetnél Zsanettnak a csatolt weboldalra pár képet Szilárdról a bilin, hogy színesítse az elkészülőfélben lévő galériát :-)
Tök jó, hogy ilyen könnyedén megy nálatok a bilibe pisilés :-)
Viki

Jucuu írta...

Szia Viki! Örülök, hogy idetaláltál!
Nem rossz ötlet, küldök próbaképp majd képet Szilárdról a baba a bilin-re :)

Jucuu írta...

Ja, azt hiszem a te oldaladról találtam oda a baba a bilin-re :)
Nagyon tetszett a márc. 15-i bejegyzés a versikéről!