2009. május 30., szombat

Horgolt mosogatórongyok

Ezeket a rongyokat sikerült horgolni a minap. Mosogatáshoz nem használom amúgy ezeket a kendőket, hanem inkább törlőrongyként funkcionálnak.
Háromféle mosogatórongyot sikerült az elmúlt időszakban kipróbálni, kenderből, pamutból és bambuszból készültet. Ezek közül a bambusz tetszik legjobban, gyorsan szívja a vizet és kényelmes vele dolgozni, a pamut a második legjobb. A kenderfonálból készült szerintem nem praktikus, nagyon lassan szívja a nedvességet, ezáltal nem lehet vele olyan szépen takarítani. Mondjuk ha előre végiggondolom a dolgot, akkor tudhattam volna ezt magamtól is, hiszen a mosható pelenkákba is nedvszívónak a kender mellé mindig kell tenni valami gyors nedvszívót (bambuszt vagy valami pamutot), mert bár nagyon sok vizet magába tud szívni, de azt lassan műveli.
Bambuszfonálból készült rongyom kettő van egyelőre, ezeket elfelejtettem tavaly megmutatni, aztán a költözésnél eltűntek. Nemrég találtam meg őket, azóta tervezem, hogy még kötök/horgolok ilyeneket, mert nagyon tetszenek.
Na de visszatérve a pamutkendőkhöz, a sárga fonalat itt Finnországban vettem, de a zöldet még februárban Magyarországon. Catania a márkája, 2 gombolyaggal vettem belőle. Az egyiket elhorgoltam még otthon (ez is egy még be nem mutatott darab :(), a másik gombolyag nagy részét pedig ezekhez használtam fel.


Pamut mosogatórongyok
Modell: ráhajtásos pálcák, meg láncszemek vagy mik :), csak úgy ahogy jöttek
Fonál: Novita Tennessee (100% mercerezett pamut), Catania (100% pamut), összesen 92g
Horgolótű: 3mm

Tegnap 2 csomagot is kaptam, nagy örömömre. Az egyikben 2 fonálfestős könyv volt, mivel úgy döntöttem, hogy érdemes megvennem azokat, amiket kikölcsönöztem a könyvtárból. Nagyon jó üzletet csináltam, egy netes antikváriumból szereztem meg kettő könyvet nagyon jó áron, ezekből az egyik úgy néz ki, mintha még sosem nyitották volna ki.
A másik csomagomban festéshez szükséges alapanyagok voltak, mint például timsó, borkő, henna, festőbuzér gyökere és kutyabenge.

8 megjegyzés:

zazálea írta...

Ez utóbbi nagyon titokzatosan hangzik... de jó lesz neked!

honfiviki írta...

Fonalfestés!!! De jó, hogy életben tartod ezt a régi kézművességet (is)!
Nagyon ügyes vagy! :)

Melinda írta...

Nagyon izgalmasan fejlődik fel a boszorkánykonyhád...!:D

Névtelen írta...

Szia!
Régóta olvasom a blogod, és nagyon szeretem!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kenderfonal vajon keményebb durvább-e?
Merthogy az jutott eszembe, hogy lehetne kis zseb, vagy párnaszerűségeket horgolni aminek az egyik fele a jó nedvszivó bambusz lenne, a másik pedig a kender surolásra...
Meg az is eszembe jutott, hogy elnyűtt pamutpólóból horgolnék ilyen mosogató ruhát, ezt ki is próbálom holnap.
No elnézést a locsogásért ha sok volt : )

fáni

nöné írta...

Nézz be hozzám légyszíves, játékra hívlak!

Jucuu írta...

Fáni nagyon jó ötlet!

Névtelen írta...

Én is jó ideje olvaslak, GRATULÁLOK!!!

És csak egy hülye kérdés: Ezeket TÉNLEG használod??
És beleteszed ezeket a gyönyörűeket a koszos mosogatóvízbe?
És használat után hogy néz ki?
És a bambusz tényleg jól szívja a nedvességet, és mindenfélét lehet vele törölni?
(bocs, nem is egy lett, hanem több...:))

Köszi a blogot, mindig újabb alkotási hullám jön rám, amikor olvaslak!!!!

Julcsi

Jucuu írta...

Julcsi :)
Tényleg használom, bár nem mosogatásra, hanem törlőrongynak. Mosás után ismét szépek (60 fokon mosom.). :) A bambusz pedig tényleg olyan jó. :)