2009. január 5., hétfő

Megint zokni

Karácsony előtt elkészült a maradék fonálból a zoknim, de jó lecke volt ennek a kötése. Nem néztem meg ugyanis, mekkora tűvel kötöttem az elsőt, s ezt vastagabbal készítettem, mint kellett volna. Mivel a szemszámon nem változtattam, így kicsit bő lett. Azért használható, csak mérgesít a dolog.


Majdnem jó zokni
Modell: sima zokni
Fonál: Novita Nalle Four Seasons (75% gyapjú, 25% poliamid), 62g
Kötőtű: 3.5 mm zoknikötőtű

A fonál centire ki volt számolva, de úgy látszik, hogy a második zoknit mindig lazábban kötöm, mint az elsőt, így annál az utolsó 3-4 sort már egy másik fonállal kellett készítenem, még jó, hogy találtam hasonló vastagságú és árnyalatú zöldet.

4 megjegyzés:

Moncsi írta...

Képzeld én pedig mindig kisebbre kötöm a másodikat. Unokaöcsémnek, 4 éves, kettő párat kötöttem nemrég, de mindkét esetben így volt,azért a végén csak egyezett a két darab. Visszabontás után, persze. A harmadikat tegnap kezdtem, az új sarok-módszerrel. Találtam videót is, és Anice fordítása segítségével hoztam össze. De ezt nevezhetjük Moncsi- félének, attól tartok. Leegyszerűsítettem magamnak: A 4. és 1. tűn lévő szemekkel dolgozunk, 3 felé osztjuk, gondolatban. 1. sor, sima, végigkötöm az utolsó szem előtt fordulok, első szemet leemelem, fordított sor, utolsó szem előtt ford. Minden sor első szemét leemelem, egy szemmel mindig előbb fordulok. Addig folytatom, amíg már csak a középső egyharmadnyi szem van , ezek fölött minden sorban kötöttem.a nem aktív szemek ferdén sorakoznak két oldalt. Vissza kell ezeket kötni, hogy újra az eredeti szemek "aktívak" legyenek. Ehhez a köv. sorban mindig egyet hozzákötök az utolsóhoz, majd egy új szemet szedek fel, ezt még nem sikerült tökéletesíteni, a lényeg, hogy az eredeti szemszám legyen a tűn mindig. Bocs, ha zavaros, ez a Moncsi- módszer, és zoknin jó lett, majd fotózom. Azért a Tiedet is leírhatod, köszönöm.

Jucuu írta...

Majdnem így csinálom én is. Az első szemet a sorban, a fordulás után nem leemelem, hanem mindig fordítottan kötöm le, nagyon erősen meghúzva a szemet. Aztán én is visszaemelgetem, mikor szaporítani kell ismét a szemszámot, úgyanúgy, ahogy te. :)

lavandulae írta...

Amit én kötöttem, egy idő után nekem is nagy lett, valahogy kitágult, és a férjem javaslatára betettem a 40 fokos mosásba. Kicsit összenemezelődött, de most pont jó méretre.
Talán Te is megpróbálhatod, ha zavar a nagysága.

Jucuu írta...

Andi én alapból 40 fokon mosom őket. :D