2008. szeptember 28., vasárnap

Zokni kötése 3. - Zokni sarka

2. fázis: SAROK

Amikor kész a zokni szára, elkezdődhet a sarok kötése. Ehhez a szemeket elosztjuk egyenletesen a kötőtűkön, azaz minden tűn azonos számú szem legyen, és az 1. és 4. tű között legyen a sor vége/kezdete.
Nálam ez 13-13 szemet jelent.

A sarkot az 1. és 4. kötőtűn lévő szemekkel kötjük, oda-vissza. A 2. és 3. tűn lévő szemeket félretesszük.


Először elkészítjük a sarok felső részét:

1. lépés: simán kötjük az 1. tű szemeit, ezáltal az 1. és 4. tű szemei egy tűre kerülnek (nálam 26 szem)
(a képen a piros jel az 1. és 4. tű találkozását mutatja)

2. lépés: a munkát megfordítjuk, az 1. szemet átemeljük a jobb oldali tűre, mintha fordított szemet kötnénk (azaz a szembe jobb oldalról szúrunk), de nem kötjük le, majd végigkötjük a sort fordított szemekkel. (ez a zokni belső fele)

3. lépés: megfordítjuk a munkát, az első szemet átemeljük a jobb oldali tűre, minta sima szemet kötnénk (azaz a szembe balról szúrunk), de nem kötjük le, majd végigkötjük a sort sima szemekkel. (ez a zokni külső fele)

4. lépés: a 2. és 3. lépést ismételjük addig, míg annyi sor lesz, mint ahány szemünk van a két tűn, mínusz 2-4 szem.
Vagy addig, amíg a sarokrész a földig nem ér a próba során. (Nálam általában ugyanannyi sorra van szükség, mint ahány szem van a két tűn, emiatt érdemes felpróbálni a zoknit.)

A képen látható, hogy a sarok hossza a kötőtűn lévő szemek kb. háromnegyede.


5. lépés: Utolsónak sima sort kötünk.


Következőnek a sarok alsó része jön:

A sarokrész szemeit 3 részre osztjuk, megjelöljük pl. egy-egy fonalból csomózott hurokkal a választék helyét. Ha nem lehet a szemeket egyenletesen elosztani, akkor a középső részbe tesszük a fennmaradó szemeket.
Például ha 26 szemem van, a két szélső csoportba 8-8 szem kerül, a középsőbe 10 szem.


A sarok alja a középső csoport szemeiből fog állni, ezekhez fogyasztjuk hozzá a 2 szélső csoport szemeit. Minden sorban 1-el csökken a szemek száma.

1. lépés: a visszáján kezdjük a fogyasztást. Az 1. szemet fordítottan átemeljük (mint a felső rész készítésénél), fordítottan kötjük a szélső csoportba tartozó szemeket, plusz a középső csoportba tartozó szemeket, kivéve a legutolsó szemet.

*2. lépés: a középső csoport utolsó szemét a szélső csoport első szemével fordítottan összekötjük.

3. lépés: megfordítjuk a munkát

4. lépés: az első szemet simán átemeljük

5. lépés: sima szemekkel kötjük végig a középső csoport szemeit, kivéve az utolsó szemet

6. lépés: a középső csoport utolsó szemét a szélső csoport első szemével áthúzva összekötjük. Méghozzá olyan módon, hogy az középső csoport utolsó szemét simán átemeljük, a szélső csoport első szemet simán lekötjük, majd az leemelt szemet a bal tűvel a lekötött szem felett áthúzzuk.
Videó a fogyasztásról.


7. lépés: megfordítjuk a munkát

8. lépés: az 1. szemet fordítottan átemeljük, fordítottan kötjük a középső csoportba tartozó szemeket, kivéve a legutolsó szemet.*

9. lépés: a két csillag * - * közötti részt ismételjük (azaz a 2. lépéstől a 8. lépésig)

Az utolsó fogyasztás a sima sorban történik.

Kész sarok:


A munkánk most így néz ki:


Szélszemek a munkán:


4. fázis: TALPRÉSZ FOGYASZTÁSA

A következő lépésben először szemeket fogunk felszedni a szélszemekből, mégpedig úgy, hogy a kötőtűt a szélszem mindkét szára alatt átvezetjük, majd a fonalból új szemet hurkolunk.



Videó elején jól látható a módszer.


Felszedett szemek:

A zokni külső oldala legyen felénk, a 2. tű előtt szedjünk fel még 1-2 plusz szemet, hogy ne keletkezzen lyuk a kötés során. Ezután kössük simán a 2. és 3. tű szemeit, majd ismét szedjünk fel 1-2 plusz szemet és ezután a szélszemekből a szemeket (mindkét oldalon megegyező számú szemeket szedjünk fel).



Osszuk szét a sarok szemeit és a felszedett szemeket az 1. és a 4. kötőtűre.
Kössünk egy sor simát.

Fogyasztás:

A felszedett szemekből itt fogyasztanunk kell annyit, hogy az 1. és a 4. tűn annyi szem maradjon, mint amennyi a sarok megkezdése előtt volt.
Ez úgy fog történni, hogy:
- az 1. tű utolsó két szemét összekötjük simán
- a 4. tű első két szemét összekötjük úgy, hogy az első szemet simán átemeljük, 2. szemet kötjük, majd a leemelt szemet áthúzzuk a lekötött szem felett.


Minden második sorban fogyasztunk addig, amíg az 1. és 4. tűn az eredeti szemszám lesz. Nálam 13-13 szem.

29 megjegyzés:

Emi írta...

Nagyon jól sikerült a leirás. Köszi, köszi.

helen írta...

EGyébként az mit jelent, hogy :
"a 2. és 3. lépést ismételjük addig, míg annyi sor lesz, mint ahány szemünk van a két tűn, mínusz 2-4 szem." Konkrétan a 2-4 szem érdekelne!

Jucuu írta...

Az azt jelenti, hogyha mondjuk összesen 24 szemed van a két tűn, akkor addig ismétled a 2. és 3. lépést, amíg 20-22 sorod lesz, azaz 24 mínusz 2-4.
Remélem így érthetőbb, ha nem, akkor írj. :)

helen írta...

Mitől függ a minusz 2? Mikor lesz -4? :)

A másik: felpróbálom és megnézem, mikor ér le (gondolom, ettől függ a -2-4...) De meddig húzzam fölfele a zoknit? A megkötött szárrész még épp ne fedje el a bokám?
Mondjuk vicces ezt kérdezni, a második zokninál :D Az elsőnél ahogy esett, úgy suppant ,de most még profibb akarok lenni :D

Jucuu írta...

Igen attól függ a 2-4, hogy mennyire ér le. :) A zokniszárat húzd fel rendesen, de mégsem túl magasra. :) Jól megmagyarázom, ugye? :D Ha már kötöttél egyet, akkor azon érdemes megnézni, mit csinálnál másképp, lehetne-e hosszabb a sarka, vagy inkább rövidebb.

Unknown írta...

Kisebb vagy nagyobb mérettel érdemes kezdeni?
7 hónapos kicsi fiamra lehet böszmevastag fonalból kötni, hogy tuti elég meleg legyen télre? Vagy vékonyabbal könnyebb kezdeni? Tele vagyok kétségekkel hogy ez menni fog, mert egy mamuszkudarc már földhözcsapott, de szüksége lenne mindhármunknak egyre...Mit javasolsz, kiével kezdjem?

Jucuu írta...

Szilda szerintem böszmevastagból ne köss pici zoknit, az nem fog sikerülni. Inkább arra figyelj, hogy gyapjúfonál legyen, akkor jó meleg lesz, legfeljebb adj kettőt a lábára. :) Szerintem kezd picivel, vagy vastag fonálból magadnak. Meglátod, hogy pikkpakk kész lesz és milyen könnyen ment. Az e-mail címem az oldal tetején a jobb sarokban olvasható, de leírom neked ide: jucuuu kukac gmail pont com.

Unknown írta...

Szia Judit, megint én vagyok. A sarokrész kialakításának a felénél tartok, most kéne a szélszemeknél felszednem. A gondom az, hogy merre vezessem a szálat amit befűzök? Azt fűzzem amivel eddig kötöttem, vagy másikat?
A passzé második nekifutásra már jó lett.

Jucuu írta...

Szilda azt fűzd, amivel eddig is kötöttél. Sima sorral fejezd be a fogyasztást, így a fonál adja magát.

Unknown írta...

Simával fejeztem be, és az egyik oldal adja magát, de a másikra hol vezessem át?

Jucuu írta...

Miután felszedted az egyik oldalon a szemeket, végigkötöd a két következő tűt (amihez eddig nem nyúltál, mert a sarkot kötötted) s ezután már a másik oldalon is fel tudod szedni a szemeket.

Unknown írta...

Vannak itt vezércselek:), köszönöm a türelemet:D, szerintem nálam kezdőbb nem nagyon tudott volna belefogni ebbe a zokniba:D, de a segéd videók életet mentenek, annyira jól megírtad ezt az egészet.Köszönöm

EcoVitka írta...

Szia Judit,
koszi a leirast, nagyon szuper. eletem elso zoknijanak rugaszkodtam neki. nem vagyok valami tapasztalt kotes teren es ilyen fogyasztasos dolgot meg sose csinaltam. most eppen a zokni sarkanal tartok es lenne egy kerdesem. azt irtad, h "2. lépés: a középső csoport utolsó szemét a szélső csoport első szemével fordítottan összekötjük". itt nem kell az a 6. lepeshez hasonloan lekotni a szelso csoport elso szemet? majd a leemelt szemet (kozepso csop. utolso szeme) a lekotott szem felett athuzni. remelem erthetoen kerdeztem. :)

Jucuu írta...

Nem vagyok biztos benne, hogy jól értem, amit kérdezel. :) A második lépésnél a visszáján történik a fogyasztás, azaz a 2 szemet (középső csoport utolsó szemét és a szélső csoport első szemét) összekötöd fordítottan. Így csökken a szemszám a szélső csoportban. Erre gondoltál?

EcoVitka írta...

igen erre gondoltam. igazabol nekem ugy tunik, h ugy csinaltam, ahogy irtad, de azok a fogyasztasok, amit a forditottan kotott sorokban csinaltam nagyon csunyak lettek. na sebaj, kiserletezek meg egy kicsit aztan ha nem megy akkor meg kerdezgetlek. koszi szepen a segitseget!!!!

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon köszönöm a leírást, képzeld, sikerült!!!! Pedig nem hittem benne.... elképesztő nagy segítséget adtál! köszi:
Zorka

Névtelen írta...

Szia!ugyesen leirtad de nekem igy is nehezseget jelentett a sarok elkeszitese.igenybe kellett vennem egy video lejatszast rola:).mar csak a hegyet kell megkotnom, aztan a masodikat.a zokni nagyreszet amugy a te leirasod alapjan kotottem.koszi,Claudia

Amy-kreatív írta...

Szia!
Neked köszönhetően neki mertem állni a zoknikötésnek!(évek óta szemezgettem vele, de féltem nekiállni...)
Mivel vizuális típus vagyok, így a képek, és a "szájbarágós" leírás nekem nagyon sokat segítettek!
Azóta már jelölés nélkül is megy a sarok elkészítése.
Nagyon hálás vagyok!
Köszönettel: Amy

Suny írta...

Szia!
Eddig nagyon jol haladok a zoknival es bejegyzes nelkul is sikerult megkotnom a sarkot, csak nem tudom eldomtemi h kell egy szem maradjon ami a forditott oldalra kerulne? Koszi elore is a segitseget!
Lahet buta kerdes, de az elso salam utan bele is vagtam a zokni kotesbe...

Jucuu írta...

Suny ne haragudj, nem értem a kérdésed. Le tudnád kicsit részletesebben írni?

Suny írta...

A fogyasztas soran az utolso sima utan meg maradt egy lekotettlen szelso szem, amit ha leakarok k0tni akkor a forditott oldalon vagyis a visszajan kene kotnom...remelem most erthetobb...

Jucuu írta...

Huh, nehéz így megmondani, mi lehet a gond. :) A visszáján kezdted a fogyasztást? Mert akkor a sima oldalon kellene történnie az utolsó lehetséges fogyasztásnak, azaz nem maradhat szem, amit el kellene fogyasztanod.

Suny írta...

A szinen kezdtem...azon gondolkodom, hogy lehet a paratlan szamok miatt tortenhetett meg, mert 9-10-9 a csoportjaimnak a szama...
Es meg volna egy kerdesem, hogy a szelso szemekbol az ures tukkel kell felszedni a szemeket es hogyan kell arrol az oldalrol felszedni ahol nincs vezetoszal?

Suny írta...

Bocsi, rosszul irtam, a vissajan kezdtem :)

Jucuu írta...

Attól még el kellene fogynia az összes szemnek a szélső csoportból. Furcsa.
A szélszemeket úgy szeded fel, hogy elindulsz az egyik oldalon, felszeded a szemeket, végigkötöd a félretett szemeket és utána a másik oldahoz érve ott is felszeded a szemeket. Ekkor már körbe is értél. A képeken ez is látszik.

Suny írta...

Koszi szepen a segitseget :)

Suny írta...

Bocsi, de mar megint en zavarok egy kerdessel...Felszedtem a szemeket es a kep szerint magam el helyeztem a munkat, es akkor most el kene osszam a szemeket, a kerdes pedig az hogy az egyes es kettes tunek a szelszemes tuk es ezekre vegulis elosztva "fel kell raknom" a sarok szemeit?

Jucuu írta...

Igen, így ahogy írod.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a leírást! Nagyon pontos és részletes volt. Képet is csatolnék az eredményről, de nem tudom hogy lehet...

Üdv :)
Réka