2008. szeptember 28., vasárnap

Zokni kötése 1. - Zokni tervezése

Egy zokni kötése jópár fázisból áll. Az egyetlen nehezebb rész a sarok elkészítése, de ez sem olyan bonyolult, hogy akár egy kezdő ne tudna vele megbirkózni.

A leírás során betettem pár videó linkjét, ami segíthet a megértésben. Az oldal, ahonnan vettem ezeket a videókat amúgy is nagyon hasznos, érdemes megnézni a többi videót is, sokféle technikát lehet eltanulni a segítségükkel.

TERVEZÉS:

Az első lépés: kinek készül a zokni. A szemszám ettől fog függni.
Ezután érdemes végiggondolni, hogy milyen és hány színű fonalból, milyen mintával akarjuk, milyen hosszú legyen a szára, milyen fogyasztással fejezzük be.


Zoknihoz ideális fonal a gyapjúfonal, ami 75% gyapjúból és 25% poliamidból áll. Így elég tartós zoknit kapunk. Lehet 100% gyapjúfonalból is kötni, de a zoknink így nem lesz túlságosan hosszú életű (persze ha csak alváshoz használjuk, ez is megfelelő, mivel nincs kitéve erős használatnak). Más összetételű fonalak is megfelelnek a célnak, de ezek nem lesznek olyan melegek, mint egy gyapjúzokni, azonban ez pl. nyáron nem hátrány.
Szerintem zoknihoz a megfelelő fonalvastagság 100-200m=50g. Kisebb női lábra elég 100g fonal egy pár zoknihoz, de ha nagyobb zoknit vagy hosszabb szárat akarunk, érdemes beszerezni 150 grammot.
Szükség van még 5db zoknikötőtűre, a vastagsága a fonaltól függ.

PRÓBAKÖTÉS

A következő fontos lépés a próbakötés elvégzése. Általában a fonalak címkéjén szerepel szem és sorszám, de ettől jelentősen eltérhet a végeredmény, hiszen nem egyformán húzzuk meg a fonalat, s az sem mindegy, milyen anyagból készült kötőtűvel dolgozunk.
A próbakötés során az derül ki, hogy 1x1cm-en (vagy 10x10cm-en) hány szem és hány sor van. Sokféleképpen lehet ezt végezni, az a lényeg, hogy a kötés elég nagy legyen ahhoz, hogy megbízható eredményt kapjunk. Általában elég, ha felszedünk 20 szemet és kötünk 5 cm-t.
Ebből ki tudjuk számolni, hogy 1 cm-re hány szem és sor jut. Fontos, hogy a próbakötés olyan mintával készüljön, amivel később is dolgozunk. Zokninál a színén sima, visszáján fordított kötés megfelelő.


Ha elvégeztük a próbakötést, akkor a következő lépés a lábfejünk (vagy a célszemély lábának) lemérése. Ezt a legszélesebb részen kell mérni, ez fogja megadni a szemszámot.
Tudjuk, hogy hány szem jut a kötés során 1 cm-re, ezt a számot beszorozzuk a lábfejünk kerületével.
Például az én lábfejem 23.5 cm széles, a próbakötésem során pedig kiderült, hogy 1 cm-en 2,2 szem lesz. Azaz 23.5 cm x 2.2 szemmel = 51,7 szem. Mivel kerekítenem kell, és páros számra van szükségem, 52 szemet fogok felszedni.

Segítség a zokni tervezéséhez:

8 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Precíz a számolás, így matekból is ötöst adnék neked.:)
Köszi a zokni leírást tényleg kipróbálom. Ance

Esther írta...

Szia!

Köszönöm a zokni leírást, végre megvilágosultam, már készül is az első zoknim.
Eszter

Névtelen írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz, nagyon tetszik. Engem is érdekelnek a témák, amikről írsz. :)
Köszi ezt a jó kis zoknikötős leckét, ez alapján én is megpróbálom.
Bár sálnál komolyabb dolgot még nem kötöttem eddig.
Az első leckét már kipipáltam. :)

Mosolyrend Évi :) írta...

Nagyon klassz!
Köszönöm!

Névtelen írta...

Szia!
Eddig még sose kötöttem zoknit, és már azon gondolkodtam, hogy megvehetek egy egész könyvet, hogy leírást találjak hozzá, de amikor megtaláltam a blogod, nagyon megörültem! :) Végre megértem, mit hogyan kell csinálni és elkezdhetek zoknikat gyártani. Csak gratulálni tudok Neked. És persze sikerült boldogságot csalnod a napomba! :)

gionetta írta...

Köszönöm a zoknileírást! Nem most kezdtem el kötni, 30 éve készítek ruhadarabokat. Nem most kezdtem el a német nyelvet, Németországban vagyok német- földrajz szakos tanár, de hogy a német leírással igencsak bajlódtam, teljesen elkeserített. Azt hittem, hogy már sosem fogok tudni zoknit kötni a kisfiamnak és magamnak. Most már sikerülni fog! Köszönöm!!! :-))

Jucuu írta...

Jó kötést kívánok a zokni(k)hoz!

Reni írta...

Köszönöm a leírást, nagyon hasznos volt :)
Reni