2008. május 18., vasárnap

DNK

Az új kendőmről jött volna ide a bejegyzés, de előtte még be kell számolnom a mai kenyérsütésünkről.
A mamami fórumán olvastam erről a kenyérreceptről s mivel magunk sütjük a kenyerünk, a recept pedig istenien hangzott (vagy inkább a kép volt csábító?), ezért ma kipróbáltuk.
Az eredmény:


Ropogós héjú, illatos cipó!
Bár a recept dagasztás nélkül írja, mi a szokásos menet szerint készítettük, azaz a kenyérsütő dagasztotta és kelesztette,(a kenyeret eddig sem a kenyérsütőben sütöttük készre) s a hozzávalók is saját recept szerint kerültek bele.
Ezután kivettem a tésztát, meghajtogattam. Kelt még fél órát, közben a sütő és benne a jénai tál melegedett. Végül a kenyér bekerült a jéniba és 25 percet fedővel majd még 20-at fedő nélkül sült.
A tervünk, hogy beruházunk egy szélesebb vasedénybe, és így készítjük a kenyeret ezután. Nyam.

3 megjegyzés:

Emi írta...

Szia! Ha nem nagyon bugyuta kérdés, akkor megkérdem, mi az a DNK? Én is már nagyon sokszor próbálkoztam kenyérsütéssel, de még nem találtam meg az én kenyeremet. De most megpróbálom a Te recepted szerint. Tudsz tanácsot adni ahhoz, hogy szeretnék rozslisztet is hozzátenni. Mi a véleményed? Emőke

Jucuu írta...

Szia Emőke! A dnk a dagasztás nélküli kenyér. Mi azért dagasztottuk, mint ahogy fent lehet olvasni, de a hajtogatás meg a sütés része nekünk is új volt. Próbáld ki, nagyon jó így a kenyér! A receptet hozzá el lehet olvasni itt: http://vkorsi.blogspot.com/2007/12/dnk-15.html
Szerintem bármilyen lisztet rakhatsz bele, ami tetszik, persze az állaga másmilyen lesz. Én nagyon szeretem a rozsos kenyeret is, ajánlani tudom, szoktam síma rizscipót is sütni. Mi pl. mindig rakunk a kenyérbe teljes őrlésűt a fehér liszt mellé, mikor mennyit. Jó sütést!

Lívi írta...

Naaaa, ez nem ér! Kendőről volt szó, Jucuu! Az ígéret szép szó!