2010. december 21., kedd

Zokni, zokni, zokni

Nálam még mindig nincs karácsonyi bejegyzés, de a tempómat elnézve azt hiszem, nem is fogtok itt ilyet olvasni idén...
Vannak viszont zoknik, mert azokat gyártom, még ha nem is olyan fantasztikus tempóban, mint Moncsi. Annak idején év elején, valamikor április magasságában eldöntöttem, hogy minden hónapban kötök magunknak egy zoknit, aztán mikor ezt nem sikerült tartani, akkor az lett a cél, hogy minden hónapban belekezdjek legalább egybe. Persze nyáron így sem kötöttem, de a hidegebb idő beálltával ismét kötőtűre kerültek a zoknifonalak. Szilárd kapott eddig 5 párat, a hatodik a tűn van még, magamnak kettőt sikerült eddig kötni.
Elsőnek azt mutatnám, ami legutoljára készült el, ez a zokniminta a Knitty-n jelent meg tavaly. Sokat gondolkodtam, hogy ezt kössem-e, a minta bonyolultnak tűnt és sokan panaszkodtak a ravelry-n arra, hogy nem megy fel a lábukra. Végül belevágtam, vastagabb tűvel és a zoknifonal is a vastagabb fajtából való.
A zokni érdekessége, hogy teljesen máshogy épül fel, mint általában egy zokni, az orrától kezdve ferdén haladnak a sorok, amit a kétoldali fogyasztások és szaporítások okoznak , s a sarka is nagyon kacifántosan készül. Viszont egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, felesleges volt aggódnom emiatt. Viszont ez volt az első alkalom az életemben, hogy a másik félpárnál sem unatkoztam, ugyanolyan élmény volt követni, hogy miként alakul a zokni, mint az elsőnél.


Felesleges volt amúgy vastagabb tűvel dolgoznom, szerintem a mintában megadott lett volna a tökéletes hozzá, így most enyhén bő a zokni és felesleges volt a lábfejen több ismétlést csinálnom, mint az ajánlott, mert így picit hosszú is lett. De a zokni felépítése miatt ez csak akkor derült ki, mikor már a szárából is jócskán kész volt, akkor visszabontani már nem akartam. Viszont pont a felépítése miatt így is tökéletes illeszkedik a lábamra, nem csúszik le, s szerencsére nekem nem okoz komolyabb problémát, hogy felhúzzam.
Egy valami van, ami viszont nem tetszik. A színe broááááá. Valami szörnyű lett. Teli foltokkal, a képeken talán nem is jön vissza, milyen ronda. Valószínűleg ez a festés 60-64 szemmel mutatna jól, a zokniban viszont 72 szemmel kell dolgozni a ferde sorok miatt. Sebaj, cipőben elmegy így is.


Szkjú
Minta: Skew
Fonál: Koigu Painter' Palette Premium Merino (100% merino), ?g
Kötőtű: 2.5mm

A másik zoknimat áprilisban kezdtem el és novemberben fejeztem be, azt hiszem ez elárul sok mindent arról, hogy mennyire kötött le a kötése. Ezt a mintát sebtiben választottam ki, valahova épp mentem és gyorsan kellett valami, amit köthetek útközben. Nem volt jó választás, nem igazán ragadott meg a készülő minta, de azt gondoltam, talán ha elkészül, jobban fog tetszeni. Nem lett így, de nem is csúnya, és még mindig jobb, mintha nem lenne gyapjúzoknim.


A fonal óriási csalódás, ezt is a zoknifonalklubban kaptam, mint az előzőt is, de nem is értem, hogy ki találta ki, hogy ez jó zoknifonalnak. Egy picit sem rugalmas és nagyon lazán van fonva, így kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg az első lyuk a kész zoknin... De ennek legalább a színe rendben van.

Zokni Dazzle -ből

Minta: TTL Mystery socks (rav link)
Fonal: The Natural Dye Studio Dazzle Sock (100% gyapjú), 67g
Kötőtű: 2.5mmSzilárd két zokniját már megmutattam, itt van még kettő, sajnos a harmadikról nem sikerült még képet készítenem.
Az alábbi saját festésű fonálból készült, az orra hegyén lévő szín a valóságban nem ilyen, csak ebben a napmentes időszakban nehéz színhelyes fotót csinálni, főleg ha 5 percem van rá indulás előtt s mellé a gyermek azt hiszi, hogyha össze-vissza mozog, akkor az elősegíti a fényképezést.


Szimpla zokni

Minta: saját, orrától kezdve
Fonal: Sandnes Garn Lanett (100% merinó), 36g
Kötőtű: 2.5mm


Végül egy igazi csizmás zokni, jó vastag fajta. Maradék fonalat túrtam a fiókból, ennyi jött ki belőle. Az oviban ez a kinti zoknija Szilárdnak (a pamutzokni fölé, ugye ahogy kell, hogy ne kapjunk kultúrsokkot), a szárát kellően bőre kötöttem, hogy a nadrág szára beleférjen.


Csizmás zokni

Minta: saját, orrától
Fonal: Novita 7-veljestä (75% gyapjú, 25% poliamid), kb. 50g
Kötőtű: 3.5mm

16 megjegyzés:

Maria írta...

Hát fantasztikus egy zokni az az első, a skew. Mondjuk német leírása nem létezik valahol, csak angol?

zazálea írta...

én ránézésre azt mondtam magamban, hogy ennek van aztán egy remek színe, csodajó, aztán menetközben veled fordítottan haladtam, mert egyre bonyolultabbnak tűnt a készítése, a színe pedig egyre jobban! :o)

Cinkepiri írta...

A képeken a zoknikák káprázatosak. Én rendkívül szeretném ha csak egyszerű zoknit tudnék kötni, ezek a csavart, srévizavé kötött, CSIPKEMINTÁS! többszínű darabok csodásak.


/Kesztyűt már megtanultam kötni Tőled, köszönet a leírásért, kötőiskoláért ezúton is./ Zoknit is megtanulok, néztem már a módját itt Nálad. Lehet hogy az is sikerül majd.


Boldog ünnepeket, jó egészséget és soksok zoknit kívánok!

nöné írta...

Csatlakoznék Zazihoz, a színe nekem rendben van! Na de a külleme, mármint készítésügyileg:o) Szuper jól néz ki egyébként!

Gomes írta...

Az első zokni szerintem nagyon tuti. Ha érted mire célzok!:-))))

Moncsi írta...

Azért beletapostam én is a fékbe, már nem ontom annyira, de ezek olyan szépek, és precízek a szemek, hogy mindjárt leverem a cégéremet! :)))

Jucuu írta...

Maria de van német fordítása, itt megtalálod: http://purzelonline.blogspot.com/ oldalt a szélső sávban, ha jól értem.

Köszönöm nektek a kedves szavakat, s érdekes, hogy a skew színe mennyire tetszik mindenkinek. :)

Maria írta...

Köszönöm szépen, Jucuu, amint lehet, meg is próbálom /ha nem is 2,25-ös tűvel, az már szerintem mazohizmus/.

ercsu27 írta...

Jucuu, túl szigorú vagy magaddal!

Nekem nagyon tetszik az összes zokni, de az első a kedvencem! A színe is nagyon-nagyon! :-)

Irenka írta...

Nagyon szép zoknik, a lelkesedésedtől pedig nekem is (újra) kedvem támadt megtanulni zoknit kötni. Nekem Szilárd zoknijai tetszenek leginkább.

bucilla írta...

Szuper zoknikat kötöttél, nekem is annyira tetszik a Skew, nemcsak mintában, hanem a színe miatt is, sőt talán pont attól!

Helen írta...

Nem is csúnya az első zokni! Nekem nagyon tetszik! További Kellemes Ünnepeket!

Zelnice írta...

az összes gyönyörű! nem is értem mi a baj vele. és a minta nagyn jólmutat.

sample írta...

Most találtam rá a csodás blogodra ahol máris sok szépet láttam.
Nekem nagyon tetszik a cirmos zoknid.
A kötési technikája is nagyon érdekesnek tűnik.
Sajnos nem igazán tudom az idegen nyelvű leírást értelmezni.
Segítenél nekünk,hogy mi is megtanulhassuk és alkothassunk ilyen csodát.

Jucuu írta...

Sample, sajnos nem tudom bevállalni a minta fordítását.

farkasnelli írta...

Már tudok zoknit kötni,de ez a skew zokni nagyon megmozgatta a fantaziám.Nagyon hálás lennék a forditásért,ugyanis az én fortitásommal nem sikerül olyanra mint a képen!