2010. november 26., péntek

Kultúrsokk és fonalak

Azt találtam egyszer ki, hogy én milyen frankó anya leszek, kötök a gyermekemnek annyi zoknit, hogy ne legyen szüksége bolti pamutzoknira. Persze lassan valósul a terv, s most jött egy kis közjáték is (a téli cipőjében lecsúszik a lábáról használat közben a kötött zokni, tapad a szőrös béléshez a gyapjú), mellé pedig egy adag kultúrsokk.
Ugyanis a minap az oviban az óvó néni közölte, hogy egy enyhe kultúrsokk érte őket, mikor látták aznap, hogy Szilárdnak a meztelen lábán van a kötött zokni. Merthogy úgy képzeljem, hogy Finnországban az emberek sosem húznak a meztelen lábukra gyapjúzoknit, csakis a pamut fölé. Én csak mosolyogtam, nem ábrándítottam ki, hogy ez bizony nem kultúrsokk volt, hanem maximum egy Jucuusokk. Mert hol van még Magyarország a kötött gyapjúzoknik rendszeres használatától, sőt. Hahaha. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy minden finn lábra jut legalább egy kötött gyapjúzokni. És még a mi óvó néninket érte kultúrsokk.
Amúgy csak az óvó nénink gondolja úgy, hogy a finnek sosem húznak pamutzokni nélkül gyapjúzoknit, ugyanis én ismerek személyesen is olyat, aki igen, és néhány blogban is szembejött már.

A múlt héten volt amúgy a kézimunkás vásár, amiről eddig is minden évben beszámoltam. Most kicsit más hangulatban indultam oda, a fonalak csak mellékes dologként jöttek szóba, mivel már a helyi fonalboltban is meg lehet kapni szinte minden érdekességet (azért jó előre kinyomtattam a vásár térképét és bejelöltem a fontos fonalboltokat, hmm).
Eldöntöttem előre, hogy inkább mások kézimunkáira fogok koncentrálni idén, plusz egy kellemes társaságot is kaptam a nézelődéshez egy olyan ember személyében, akit nem a fonalak látványa hoz lázba. Nagyon jó hangulatban telt el a délután, egytől ötig nézelődtünk, vettünk néhány karácsonyi díszt, gyapjúból nemezelt nyakláncokat, én ezek mellé mintás anyagokat gombbehúzáshoz és persze azért fonalat is.
Két motring zokninak valót:


És egy kék gyapjúfonalat, ami már átlényegült kötött és horgolt holmivá, de ezekről majd később írok részletesebben.


Ízelítőnek itt megtekinthető néhány kép a vásárról, amúgy két óriási sportcsarnok területén rendezik meg minden év novemberében Tamperében, előtte és utána pedig más finnországi városokban.

Jaj, kimaradt a bejegyzésből, hogy minap jártam egy új fonalboltban, ami igen messze van tőlünk, a város másik felén, ezért nem jutottam el eddig oda. Íme, és ez még csak a bolt egyik fele:

ez a tanácstalan nő én vagyok a képen



13 megjegyzés:

Cinkepiri írta...

Nagyszerű programban, látványban volt részed!!

A fonalbolt meg - hmm.....sárgulok!



Illetve a pénztárcám az örül, mert bennem a fonalak láttán valahogy elfogy a mértéktartás :).

Szihaj írta...

Szépek a beszerzéseid, mindig csak ámulok, milyen gyönyörű fonalakat lehet ott kapni. És ez a vásár, meg a fonalbolt!!! Csak csorgatom itt a nyálam :))))

Mona írta...

Vigyen valaki Finnországba!!! :)

nöné írta...

Én is el tudnék egy ilyen vásárban nézelődni elég sokáig, és nem lennék ám ennyire szerény a vásárlással:o)
A fonalboltról már nem is beszélve!

Névtelen írta...

Hát, bocsi, de a fonalbolt látványa mindent fölöz... Elképesztő :O :O :O
(Egyébként nekem is volt olyan elhatározásom, hogy a zoknikat majd én magam... de én is szimpla zokninak gondoltam :) Szerencsére kivitelezhetetlen mennyiségről van szó, úgyhogy maradunk a pamut+gyapjúnál )

Iza írta...

Na most aztán tényleg megöl az irigység-szomorúság-öröm-kivánság turmix érzésem. Miért nem szeretnek kötni/horgolni Romániában az emberek?mert ha szeretnének többen akkor nem kellene csak álmodozzak ilyen fonalboltokról. :( tehát nagyon megértelek hogy olyan tanácstalan vagy. én is az lennék.

Névtelen írta...

Lehet, hogy oda kellene költöznöm 1-2 hónapra, hogy kiélvezhessek én is egy ilyen remek vásárt, na meg a fonalboltot.
Szép az új zoknis fonalad... Nagyjából ilyen színekből fejeztem be egy kendőt a minap. Még nem mutogatom, mert ajándék lesz.:)

Judilla

peony írta...

Hát én bevallom... csak úgy mezítlábra is hordok gyapjúzoknit. A gyapjúnak egy csomó előnye van a pamuttal szemben, ugyanúgy elnyeli a nedvességet, ráadásul antibateriális hatása is van... és a mai gyapjúk egyáltalán nem szúrnak. ...
azt hiszem, nekem ez a vásár jelentené a kultúrsokkot :-)

hatos erika írta...

engem tavaly telen ert kultursokk, amikor az oviban meglattam egy apukat, hogy a -20 fokos hidegben nem volt rajta zokni. gyapju cipo volt rajta. utolag hallottam, hogy ezek a cipok annyira melegek, hogy nem kell bele zokni...

KicsiKató írta...

ez az utolsó fotó... ilyenkor nehéz az adventi időszakban áhított "nemleszekirigy" érzést gyakorolni... :)

Sch Gabi írta...

Nekünk is van pár finn zoknink még, a lányom imádja. MI jártunk ott fél évig oviba, egy nagyszerű telet, tudod.
Ott mindenből dupla volt: sapka, kesztyű, zokni, alul pamut, felül gyapjú, meg sárkesztyű, sárkabát, sárgatya... élmény volt az öltözés, vetkőzés.
De a zokni szerelem megmaradt. Nekem is, a gyerkekenek is. Na, neki is állok zoknit kötni...

Timici írta...

nagyon tetszik az új zoknifonalad szine:o) és Szilárd zoknija is szuper! a vásár és a fonalbolt miatt picit irigykedem, biztos nagyon szuper volt ott lenni!:o)

Unknown írta...

Szia Jucuu! NE haragaudj, hogy így az ünnepek előtt... de bajba kerültem, mert a gyerekek kötött mellénye kifogott rajtam:( a mellény testéig gond nékük eljutottam, de valahogy a karöltő meg a nyak rész basszézása kifog rajtam... nem tudom hogy áljak neki, mi alapján döntsem el hány szemből csináljam... folyton szúk lesz....:( tudsz valami tippet adni?