2009. december 31., csütörtök

Utolsó bejegyzés...

ebben az évben. Szólok előre, hogy csak a rokkáról fog szólni...
Hivatalos neve Ashford Traveller. Karácsony előtt egy héttel érkezett egy kisebb kartondobozban. Irány a bolt, fapácot kell venni hozzá, le kell kezelni, mielőtt összerakjuk. Ezzel rögtön el is megy 3 nap.


Vasárnap délután nekiesik StenSapa és Szilárd segítségével végre összerakja.



Ebben a fázisban kiderül, hogy az ékszíjat kihagyták a csomagból, én pedig kétségbeesem, hogy akkor most addig nem tudok fonni, míg meg nem kapom a hiányzó alkatrészt? Rövid keresgélés a neten, hogy kiderüljön, miből van az az ékszíj, végül kipróbálunk egy pamutfonalat és tadaaam, működik!
Gyorsan-gyorsan, ide nekem azonnal egy gyapjúdarabot, had fonjam meg!
Huh, a videókon sokkal könnyebbnek látszik, mikor a lábamra figyelek, nem tudom a kezemet kontrollálni és fordítva. Ez az eredmény, nem is olyan rossz, kb. 3 méter hosszú, 2 ágú fonal:


Előkeresek egy csomag merinói gyapjút, hú, ezzel már sokkal könnyebb, szépen csúszik, nem szakad.


Megfonok két bobbinra valót, szép vékony lett.



Aztán 2 ágúra fonom, így lett belőle majd 100g fingering vastagságú fonal (190m/50g).



Tetszik, finom puha.


Előveszem az előfonalat, amiből Revontuli kendőt terveztem annak idején, amikor még az orsóval fontam. Készül belőle 40g 3 ágú (navajo-3ply, DK vastagságú) fonal, a baloldali kép. A jobboldalin 90g, aran vastagságú, 2 ágú fonal van, ugyanebből az előfonálból.



Végre bele merek fogni a BFL gyapjamba, amit a kézimunkás vásáron vettem. Ritarenata igazad volt, tényleg szinte megfonja magát ez a gyapjú, a fonás minden perce élvezet. Ezt is navajo technikával 3 ágúra fonom, így DK vastagságú lett, összesen 55g és 126m.



Ekkor előveszem a Mözsön vásárolt 1kg gyapjút és gondolkozom, hogyan tovább. Jó lenne színeset fonni, így szépen befonom a festéshez a gyapjúszalagokat és kettő szalagon kipróbálom a növényi festést.


Hagymahéjjal narancssárgára és sárgára festem őket, s reménykedek, hogy nem nemezszalag kerül elő a fazékból. Kicsit megviseli a gyapjút a festés, de nem reménytelen a helyzet, azt hiszem beszerzek egy gyapjúfésűt, hátha segít rajtuk. Addig is fonom őket, ki bír várni. Elég fárasztó, hüvelykujjam megfájdul gyorsan, de majd sokat pihentetem.



Közben elkészül ez a kendermagos 2 ágú, a szürke színű finn birka gyapja, a fehér pedig magyar merinói gyapjú, összesen 71g, vastagsága 171m/50g.


Ennyi röviden az elmúlt 2 hét, persze ez a fonalmennyiség nem jöhetett volna létre, ha férjem nincs szabadságon. Ráadásul nem gondoltam volna, hogy Szilárdot nem igazán fogja érdekelni a rokka, azt hittem, hogy mellette nem tudok majd fonni, de nincs így, nagyon vigyáz rá és a gyapjúra is (a kézi orsó alól nem lehetett kicsalogatni és a gyapjúszálat is mindig csapkodta). Persze már ő is gyönyörűen tud rajta pedálozni, akár háttal a rokkának is. :)

Azt hiszem, hogy itt nem fogok mindig beszámolni az elkészült fonalakról, de a ravelry-re a stash-ba mindet felteszem, ha valakit érdekel, ott megnézheti őket. Kirakok az oldalsávba egy ravelry-s linket, aminek a segítségével könnyebb odatalálni.

Végül pedig:

Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!


19 megjegyzés:

Macus írta...

Jucuu!
Egyszerűen fantasztikus, amiket művelsz!!!

Neked is boldog új évet!

zazálea írta...

Hát édes bogaram, ez már a profizmus! Én meg csak ámulok...

ritarenata írta...

hát csöpög a nyálam, (ha lehetek egy kissé közönséges). micsoda eredmény. te abszolut natur-tehetség vagy.
túlzás nélkül.
szívböl gratulálok.
es igy nem is kell igazan boldog uj evet kivanni, mert egy ilyen rokkaval és ilyen ügyesseggel, biztos sok örömed lesz.
a családodnak is kivanok boldog uj evet.
ri

Annamari írta...

Gyönyörű, Jucuu. Tényleg. Alig várom, lássam a többit, a Ravelry-n majd követem ezeket a gyönyörűségeket. Tényleg abszolút tehetség vagy!
Boldog Újévet Neked, köss, fonj és örvendj mindennek 2010-ben is. Na és persze, leginkább, egészséget, minden vágyaitok beteljesülését kívánom Neked, Szilárdnak, családodnak.

nöné írta...

Judit, Te egy CSODA vagy! Olyan jó volt olvasni, hogy pik-pak, ennyi meg ennyi gramm ilyen meg olyan vastagságú már kész is van. Mintha csak egész életedben ezt csináltad volna! Kívánok Neked hozzá sok-sok boldog percet és ragyogó végeredményeket!
Egyben kívánok Neked és Családodnak nagyon boldog, minden tervet-vágyat beteljesítő 2010-es esztendőt!

puhababa írta...

Nahát, milyen csodákat alkottál már megint!!! Emelem (nemlétező) kalapom!

Boldog új évet nektek is!

orsolya vanessza kiss írta...

Minden GYÖNYÖRŰ! :)

Melinda írta...

Ó, Te Jó Ég! Teljességgel le vagyok nyűgözve!!! Minden elismerésem, nagyon-nagyon tetszenek az elkészült fonalak!:) Abba ne hagyd!;)))

Nagyon boldog, gyapjas új évet kívánok!

Névtelen írta...

Milyen érdekes dolog! Nagyon ügyes vagy ! BUÉK

Bernadette írta...

Gyönyörűségesek. Nekem is ez a szívszerelmem rokka, de egyelőre nem volt "kedvem" hozzá az árát látva.
Viszont anyukámtól elkoldultam a padlásról egy régi magyar rokkát. Hát, nem mondom, szenvedtem vele, úgyhogy gyorsan fel is adtam a dolgot. Én picit vastagabb, kalapgumiszerű hengeres gumival helyettesítettem az ékszíjat. :-).
Ámulok a soksoksok és gyönyrű fonalad láttán. Az a szürke natúr különösen izgat :-). Az 1-1 különböző színű ág?

Anna anyja írta...

Megijedtem, hogy abbahagyod a blogolást, mert hogy "utolsó bejegyzés" :)))))
Nagyon jó követni, ahogy egyre inkább elmélyülsz az ősi technikákban, szóval remélem, a dokumentálásra mindig marad időd!
Boldog új évet, jó egészséget az egész családnak és sok-sok örömteli kézműveskedést!

Másik Judit

lavandulae írta...

Csodás fonalakat készítesz! :-)

anyahajó írta...

Hú, nagyon szépek! Hihetetlen, milyen gyorsan belejöttél! Mjd akkor bejelöllek ismerősnek a ravelry-n, semmi új fonalról nem akarok lemaradni!

Piszke írta...

Ez egyszerűen fantasztikus!!! Gondoltam, hogy a hallgatás mögött valami naaagy dolog van készülőben. Szinte sistergett a levegő.:)
Annyira élvezetes volt olvasni, még az izgalom is átjött. Olyan egyszerűnek tűnik a leírásod alapján, hogy kedvet kaptam a kipróbálására. Anyukám padlásáról elő fogom venni nagymamám rokkáját és biztosan jövök hozzád tanácsokért, mert azért annyira nem lehet egyszerű ez a dolog.
Boldog, örömökben (és fonalban) gazdag új esztendőt kívánok!

Helen írta...

Nagyon tetszik a rokkád! Kár, hogy a rokonoknál régen fellelhető rokkák, és szövőszékek valszeg már az enyészeté lett.
Itt mondok neked köszönetet a segítségért a zoknikötésben. Sosem sikerült ilyen jól az orra, de részletes leírásodnak hála gyönyörű karácsonyi ajándékot kötöttem!

Névtelen írta...

Visszajöttem gyönyörködni...
Biztos nem rakod fel ide őket? Nem vagyok telhetetlen, nem kell hozzá szöveg meg semmi, anélkül is jó. :)

(Pindi voltam)

Jucuu írta...

Köszönöm mindenkinek, meglepett ez a sok kedves megjegyzés! Teljesen abban a hitben voltam, hogy ez a téma csak számomra ennyire érdekes és másoknak nem olyan izgalmas nézegetni a fonalaim. :) Nagyon jól esett!

Bernadette, én is próbáltam padlásról rokkát szerezni, de senki ismerősnek nem volt. :( Aztán olvastam róla, hogy a régi rokkákkal nem mindig annyira könnyű bánni, így feladtam a keresést. Szerencsére az ékszíj már megjött, ez egy elég vékony háztartási spárgának néz ki.

Piszke anyóca mindenképp próbáld ki, én a youtube-ról okosodtam, pluszba vettem egy dvd-t, amin az alapok vannak, de mire megjött, addigra már megtapasztaltam az összes dvd-n elhangzó infót, persze azért jó volt meghallgatni, hogy jól csinálom-e. De írj nyugodtan, ha van kérdésed, ha tudok válaszolok.

Helen örülök, hogy segíthettem!

Pindi rendben van, akkor ide is felrakom az elkészült fonalakat. :) Most nagyon lassan haladok, a festett mözsi gyapjút fonom, ráadásul vége Peti szabadságának, így alig van időm. Annyi csak a probléma, hogy hamarosan hoz a postás 3 gyönyörű gyapjúszalagot és ajajj, addig nem tudok belefogni azokba, amíg ezzel nem végeztem... Ez pedig nem kis projekt.

Lente Julcsi írta...

Mennyi szépség,milyen gyönyörű színek,árad a szeretet!

Unknown írta...

Szia!
Küldtem neked díjat, nézz be hozzám!