2008. április 2., szerda

Sapka és hajpánt

Már hétvégén elkészült mindkettő, de nem jutottam el odáig, hogy feltegyem ide.
StenSapu nagyon régóta szeretett volna magának egy fekete sapkát. Egyszer kötöttem is neki, de túl szoros lett. Próbáltuk kinyújtani, enyhén sikerült is, de még így sem lett kényelmes neki. Pedig amúgy jól néz ki a sapka, én szívesen elhasználnám, de nekem meg nem áll jól.
Nemrég viszont ezen a finn blogon találtam egy nagyon jó sapkamintát, megmutattam páromnak és ő rábólintott. Fonalat is találtam hozzá a készletemben, egy csodapuha merinogyapjú fonalat, a márkája Jaeger Extra Fine Merino. Ha jól emlékszem, leárazava sikerült venni, mivel a gyártását megszüntették.



Jacques Cousteau sapka

Modell: Typy Jacques Cousteau sapkája (leírás angolul is)
Fonal: Jaeger Extra Fine Merino, 96g
Kötőtű: 3,5 mm körkötőtű és zoknikötőtű

A sapkához bő 2 gombolyag fonalra volt szükség, a harmadik gombolyagból csak pár métert használtam fel. Ezért is meglepő, hogy a sapka mégis csak 96 g-ot nyom. Mivel lett egy bontott gombolyagom, kötöttem magamnak egy calorimetryt is, de a hajpánthoz annyira kevés fonal kellett, hogy még mindig megvan a fonalgombolyag nagy része.
A calorimetryről nem tudtam jó képet csinálni, annyira fekete, ezért csak a gombról készült kép. Nagyon mutatós gombocska és jól feldobja a hajpántot.



Hajpánt
Modell: Calorimetry, magyarul
Fonal: Jaeger Extra Fine Merino, 18 g
Kötőtű: 3,5 mm körkötőtű

8 megjegyzés:

Kökény írta...

Judit!
Annyira klassz dolgokat látok itt nálad, hogy lassan kedvet kapok én is a kötéshez - megint... 20 éves korommal bezárólag nagyon sokat kötöttem (persze nem ilyen remekműveket). A sapi bordóban és csíkosban a sállal is nagyon jó, és a ti feketétek is tök jól mutat! :-)
A hajpántról esetleg majd akkor teszel fel egy képet, ha fent lesz a fejeden? Kíváncsi vagyok rá, hogy milyen használatban :-)
Köszi!

Névtelen írta...

Jucuu, kérdezni szeretnék Tőled valamit. A calorimetry nagyon tetszik, de egyszerűen nem igazodom ki a leíráson, ahhoz elég hiányos az angol tudásom, rajzot meg nincs róla :-(
Szóval, ha lenne egy kis időd, és ha nem túl hosszadalmas leírni, csak a lényeget, mitől lesz meg ez az alakja, akkor kérlek, világosítsd meg nekem.
Előre is köszönöm.
Andi

Jucuu írta...

Andi,
odaraktam a bejegyzésbe a kép alá a leírást, onnan le tudod tölteni. Azt elfelejtettem beleírni, hogy a hajpánt lehet szélesebb, keskenyebb is, attól függően, hányszor ismétled a fordulós dolgot. Tehát ha nem akarod olyan szélesnek, akkor nem kell 15-ször ismételni a fordulást és fordítva.
Amúgy rá lehet kattanni a calorimetry-re, tök jó, hogy nagyon gyorsan elkészül, meg olyan jól néz ki :). Üdv, Judit. Ja és jó kötögetést!

Névtelen írta...

Ó, ezt nem vettem észre...

És tényleg nagyon jól néz ki :-)

Köszönöm szépen a segítségedet!

Jucuu írta...

Nem is vehetted észre, hisz a megjegyzésed után raktam oda, neked. :)

Névtelen írta...

Akkor meg főleg hála érte :-)

Timoka írta...

Halihó!

Most leltem rá a blogodra. Hihetetlen jó dolgok vannak rajta, nagyon jó kis sapeszok a fiadnak, még a végén nekilátok varrni (utálok) de ez az űrhajós sapesz nagyon tetszik.

Viszont, mivel most magamnak kötök épp sapkát és a feketéd nagyon megtetszett, így megteszed, hogy felteszed annak is a leírását?

Előre is köszönöm Timo

Jucuu írta...

Ha küldesz egy mail-t, akkor szívesen elküldöm a leírást. E-mail címem a jobb felső sarokban található. :)