2010. szeptember 24., péntek

Finn tudás

Tegnap egy magyar anyukával kiállításon jártunk, vittük a gyerekeket is magunkkal.
Képzeljetek el egy kétéves kislányt, akinek hullámos hajfürtjei vannak, elbűvölő mosolya, és aki majd elolvad, ha Szilárd megjelenik a közelében. Sétálunk az utcán, a kislány és Szilárd egymás kezét fogva közöttünk lépked, mikor felkapom a fejem az alábbi párbeszédre:
Szilárd: Te tudsz finnül?
H édes hangján válaszol: Nem tudok finnül.
Szilárd büszkén: Én tudok finnül!
Megszámoltam most, szerénynek nem nevezhető 3 éves gyermekem eddig összesen 22 napot volt óvodában. 22 napja ismerkedik a finn nyelvvel.
Persze nem volt teljesen idegen számára, hiszen itt született s nap mint nap hallja. De mivel az anyanyelve magyar, így neki eddig tök mindegy volt, hogy körülötte az idegenek valami érthetetlen nyelven hablatyolnak.

Jó napom volt amúgy ma, blokkoltam az új kendőm és hihetetlen szép lett! Ha valaki érdekel Lankakomero mintája, siessen, még ingyen letölthető a ravelry-n, de már nem sokáig.


A Barka Fonalon pedig már fent van a Felhő kesztyű mintája, ha valaki inkább meleg egyujjas kesztyűre vágyna.

5 megjegyzés:

krisz írta...

Én a helyedben nem kételkednék.Nálunk is igy volt,hogy egyszer csak nagyon meglepődtem mikor a lányom angolul kezdett válaszolgatni.Mi is magyarul beszélünk itthon,de ők még olyan könnyen magukba szivnak mindent,s ha jöttünk mentünk vele azért ragadt rá.
Szép lett a kendőd!

Jucuu írta...

Krisz tudom, hogy nem tud finnül, mert nyáron eljutott abba a korba, hogy felfogja, mások más nyelven beszélnek s azt szóvá is teszi, hogy nem érti. Annyira keveset jártunk finn közösségbe, hogy nem nagyon tudott rá ragadni a köszönésen és köszönömön kívül más. Máshogy gondolkodnék, ha lennének finn barátai, de nincsenek. :( Remélem az ovi hoz változást ebben is.
Mindenesetre gyakran hallunk az oviban a többi gyerek szájából magyar szavakat, mikor ismétlik, amit Szilárd nekem mond. :D De van olyan gyerek is, akinek a nagymamája nagy magyarbarát, így tud úgy köszönni, hogy szervusz. :D

ercsu27 írta...

Gyönyörűséges a fotó a kendőről! Milyen alakja lett? Több csücskű? Vagy íves?
Néztem én is, de nem voltam ilyen bátor, mint te, fotó nélkül nem kezdtem bele. :-) Már bánom!

Timici írta...

Fiaidnak van önbizalma és tud imponálni a lányoknak, ez jó:o)
A kendő szépséges:o) köszi, hogy szóltál róla.:o)

PETUNIA írta...

Ó egy "kedvenc-gyanús" levelesség. Köszönöm, hogy megmutattad. Pompás. Kár, hogy csak sejteted. Kaphatunk fotót, totálban ?! :o)