2009. március 30., hétfő

Kézzel fonás

Szóval. Az előző bejegyzésről témájáról, kicsit részletesebben.
Régóta érdekel a rokkával való fonás, s hónapok óta nézegettem a használt és új fajta rokkák képeit, árait. :) Miután alaposan utánajártam a dolognak, úgy döntöttem, hogy szeretnék egyet. :) Igen, és ráadásul egy új fajtát. De mivel egy ilyen rokka nem annyira olcsó dolog, tudnom kellett, hogy tényleg annyira jó dolog fonni.
Ezért vettem egy köteg kártolt gyapjút,


és egy orsót. Az orsó elég olcsó szerszám, ráadásul könnyen elkészíthető házilag is. (Rendelés leadva a páromnak. :))
Ezután elolvastam minden fellehető információt a gyapjú előkészítéséről, az orsóval történő fonásról, a youtube-on pedig megnéztem minden videót legalább 10-szer.


Mikor megérkezett a csomag, nem is bírtam várni, azonnal ki kellett próbálni. Az első este még elég akadozva haladt a dolog, de másnapra rájöttem, hogy miként a legjobb előkészíteni hozzá a gyapjút és innentől kezdve egész jól ment. Az előző bejegyzésben szereplő fonalat 2 este alatt készítettem el, plusz egy órácska volt, míg 2 ágúvá fontam. Jó vastag lett, 45g=41m.
Közben olvastam, hogy az előfonál kitűnő gyakorláshoz, s mivel a fonalasládám tömve van előfonalakkal, gyorsan belefogtam a következő fonásba. A fenti képen látható színátmenetes fonalat választottam, és tényleg jó vele fonni, mivel készen áll a fonáshoz, csak egy picit húzok rajta közben, hogy vékonyabb legyen. Egyetlen dolog nem tetszik, hogyha szakad, akkor semmi össze nem fogja többé, csak a csomó. Az meg elég ronda. De mindegy, megcsinálom a szükséges mennyiséget (már tudom is, mi lesz belőle, ha elkészül).
Azóta is amikor csak lehet, pörgetem az orsót. Ki lehet találni, mi a döntés a rokkát illetően. ;)

6 megjegyzés:

Melinda írta...

Hűűűű, ez nagyon izgalmas!:))) Mutass majd képeket a haladásodról, légy szíves! Engem is nagyon érdekel, hogy hogyan működik ez a dolog...

zazálea írta...

Türelmed végtelen. :o)

Timici írta...

nagyon nagyon izgi:o))))
kártolt gyapjúm van itthon:o)
én is szeretnék orsót!!! hogyan lehet megcsinálni házilag?????
rokkát is muti majd;o)

anyahajó írta...

Ez nagyon izgalmas! Már jó ideje nézegetem német blogokon a kézi fonást, és nagyon szívesen kipróbálnám, de az eddigi leírásokból nem értettem meg, hogyan kell. Lehet, hogy egy videó tényleg nagyobb segítség. Kíváncsi vagyok a továbbiakra is!

Névtelen írta...

Engem is nagyon lelkesít a dolog, főleg az s.k. színátmenetes gyapjúfonal miatt. Köszönöm a videókat és minden információt szívesen veszek!

Timici írta...

szuperek ezek a videók, azóta is újra és újra nézegetem őket:o)