2008. április 7., hétfő

Pelenkavarrás

Ma kipróbáltam egy új pelenkamintát, amit egy finn fórumon találtam. A készítője örömmel tette közzé ezt a szabásmintát azzal a kísérő szöveggel, hogy végre megcsinálta a gyereke számára a tökéletes pelenkát. Sokan kipróbálták és dícsérték (persze szükség szerinti változtatásokkal készültek ezek a pelusok).
Én is elvettem kb. 4 cm-t a hosszából, ami így utólag a kész pelenkát nézve jó döntés volt.
A készítés fázisait megörökítettem, hátha ez valakinek segítséget nyújt a varrásban.


1. Először is kiszabtam a mintát 1 réteg PUL anyagból és egy réteg mikrofleece-ből.
A PUL vízzáró réteg, a mikrofleece pedig kitűnő anyag, ha szárazon akarjuk tartani a baba fenekét. A belsőt érdemes picit kisebbre szabni, ha nyúlós az anyag.
2. A mikrofleece anyagon bejelöltem a gumik helyét.



3. Ezután felraktam a szárnyakra a patentokat. A PUL és patentok alá került egy kis darab mikrofleece erősítésnek, hogy a patentok ne szakadjanak ki később a használatban. Ha tépőzárral készül a pelenka, akkor a puha rész felvarrása ide ekkor történik.




4. Ezután eltisztáztam interlockkal a hátsó széleket, ez nem szükséges ennél a két anyagnál, de szebb a végeredmény.



5. Bevarrtam a külső anyag hátsó szélébe a gumit. Először rögzítettem az egyik végét, a anyagot behajtottam. Elvarrtam a gumi mellett, mikor a végére értem meghúztam enyhén a gumit, és elvarrtam a másik végét is.
6. Ezután színt-színre fektetve összevarrtam a két anyagot, hátul egy lyukat hagyva, hogy be lehessen rakni a nedszívó magot.



Így nézett ki összevarrva a pelenka (visszáján):



7. Következőnek a a lábrészhez és az elejébe varrtam be a gumit, 3-pontos cikkcakk öltéssel a varráráhagyásra, varrás közben jól megfeszítve a gumit.



8. Hogy szebb legyen, pár mm-re a szélétől körbevarrtam a pelenkát a színén. A gumis részeknél figyeltem, hogy ne varrjak rá a gumira, azaz kb. 1 cm-re a szélétől varrtam le az anyagot. A bal oldali képen még a levarrás előtt színére fordítva van a pelenka.



9. Végül beütöttem az elejébe a patentokat. Ha tépőzáras a pelenka, ide kerül a kemény fele a tépőzárnak.



Kész is van!



Itt van pár kép használatban is. Nedszívónak egy tetra pelenka került bele.



A lábrésznél a gumi lehetne egy kicsit szorosabb is, a következőnél oda fogok erre figyelni, valamint a legkülső patentokat is le fogom hagyni, mivel nem hiszem, hogy valaha szükség lesz rájuk. Így a szárnyakat le lehet rövidíteni egy kicsit. Mindezeket leszámítva nagyon jónak tűnik a minta. Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm e-mailben. (A készítője szerint 8-18 kg-ig megfelelő és belső pelenkához készült.)

49 megjegyzés:

Mamis írta...

Nagyon jó lett,és a használója nagyon aranyos!!!

Névtelen írta...

De jó!
Ugyan ez már nekünk nem aktuális, és a kisfiamnak csak kötött gyapjúkülsőket készítettem sk., de a következőnél már nekem is kell varrnom, úgy látom :-)

Kökény írta...

Jaj, olyan jó kis husi! :-))))))))))) (félre ne érts, Judit, az enyémet is Husigombócnak (is) hívtam sokáig :-)

Jucuu írta...

Köszönöm mindnekinek! Szerintem is olyan édes kis husi! :)))

Névtelen írta...

Szia Judit! Annyit nézegettem már különböző honlapokon, fórumokon a DIY pelusokat! Mondanám, hogy kérem szépen emailben, de fölösleges lenne, ennyire bizony nem tudok varrni (az egyenes vonalak mennek, de azt sem csináltam már évek óta)... Jól értettem, hogy ez egy AIO pelus? Egy vidám színben és mintával (nekem az tetszik) olyan szívesen megpróbálnám a BM-ek mellett! De csakis azért, mert saját készítésű! Gratulálok!

Unknown írta...

szia Jucus,

én nagyon szeretném kipróbálni a varrását. Most vadászok bébiplüsst, de nem találtam. Megpróbálom frottírból, úgyis idegenkedek a műszálas anyagoktól, én nem szívesen hordom. Elküldenéd nekem a szabásmintát a pasztorka@gmail.com-ra.
Előre is köszi.
Anna

klopedia írta...

Kedves Judit!

Fantasztikus a pelusod, és nagyon köszi, hogy ilyen részletes képes ismertetőt tettél fel a honlapra!
Én most szeretnék majd belsőket varrni, amit BM-mel töltök majd meg, és gyapjú gatyót adok rá. Többek között a Ti hatásotokra (babanetezők) jött a varrás ötlete, mert egyébként nem vagyok nagy mestere a dolognak. Kérlek szépen küldd el nekem is a szabásmintát a klopedia@t-online.hu címre! Előre is köszi, és további jó munkát!
Anita

Névtelen írta...

Kedves Jucus!
Nagyon tetszenek a munkáid,igen nagy kedvet kaptam, hogy nekilássak.
A pelenka varrás terén a szabásminta gyüjtögetés fázisában vagyok.Nagyon megköszönném és örülnék neki, ha bevállt szabásmintát,mintákat küldenél nekem.(Kötés is jöhet)
Címem: garamvolgyiagi@freemail.hu
Előre is köszönöm!
Kondricz Attiláné,Ági

Remekecske Szappanműhely írta...

Szia Jucuus!
Ez az oldalt gombolós fazon igazán "nagyfiús" már, én még csak pelenkaformájút készítettem a Te és Ildi(Ilchutka) segítségével, amit utólag is köszönök. (A polárfleece-es külső tényleg működik...)Esetleg, ha még megvan a mintád, elkérhetném? krisz.horvath@gmail.com
Hálás köszönet! Szép hétvégét, Kriszkrosz

Névtelen írta...

Kedves Jucu! Én is kérem szépen a pelus szabásmintát. Nem vagyok nagyon ügyes, éppen ismerkedem a varrástudománmyal :) De mindenképpen szeretnék varrni, mert a Monapelusok nem szívnak elegendő nedvességet!
Köszönöm: Marcsi
email:kismaruszja@gmail.com

Kata írta...

Szia! Nagyon csini kis combik:)Bár mi még nem használtunk textil pelust, szívesen kipróbálnám. Megpróbálom megvarrni, a gumizástól félek egy kicsit...
Én is szeretném elkérni a szabásmintát, ha ismeretleneknek is szabad....eckbiga@freemail.hu
Köszi előre is.

Piszke írta...

Szia Jucuus! Ez a pelusvarrás nagyon megtetszett. Légy szíves küldd el a szabásmintát, ha belefér az idődbe még így karácsony előtt! Ha nem akkor utána is jó lesz! Előre is köszönöm!
Szép és eredményes készületet kívánok az ünnephez. szuszi13@gmail.com

Névtelen írta...

Szia!
Nekem is nagyon tetszik a pelenkavarrás gondolata és ez például kifejezetten jó modellnek látszik. Kérlek küldd el nekem is a szabásmintát (ha van többfajta, azoknak is örülnék).
Köszönöm szépen.
niador kukac vipmail.hu
Nia

Évi anyu írta...

Szia Jucuu!

Nagyon szépek a munkáid. Hatásodra kezdtem el kötni megint, pedig vagy 10 éve nem volt kötőtű a kezemben.

Most ki szeretném próbálni a varrást is. Igaz nem vagyok egy varrónő, de hátha sikerül vmit összehozni. Elküldenéd a szabásmintát?

köszi szépen

marineva77@gmail.com

Névtelen írta...

Szia Jucus!
Szuperul néz ki ez a pelus!
Éppen most szeretnék átállni a textilpelusra környezetvédelmi okokból..... Elküldenéd a szabásmintát?
drgiselle77@hotmail.com
Ill van ötleted hol tudom beszerezni ezeket a szuper anyagokat Budapesten?
Köszönöm!

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszenek a pelusaid, és szeretném kipróbálni őket, hogy meg tudnám-e csinálni! El tudnád nekem küldeni a leírását!
Köszi előre is!
Gabi

Névtelen írta...

Bocsi, a címem lemaradt!
barkanyi.gabi@freemail.hu

Barbi írta...

Szia Jucus!

Igaz régebben írtad ezt a bejegyzéseted a pelusvarrásról, de remélem az üzenetemet megkapod. Gratulálok a gyönyörű gyerekedhez és természetesen a munkáidhoz is. Igaz nekem még nincs gyermekem de a barátnőm szeptemberre várja az első babáját és nagyon szeretnék neki varrni egy ilyen pelust (és természetesen a sajátomnak is amikor eljön az ideje). Ha van rá lehetőség küld már el számomra a szabásmintát a redlidus@tvnetwork.hu email címre. Bár én csak kontárkodok varrás terén, de azért megpróbálnám megcsinálni. Köszönöm előre is és minden jót kívánok nektek. Sziasztok!!!

Névtelen írta...

Szia Jucuu!
Gyönyörű szép a kisbabád! :)Ez nagyon nagy segítség, hogy ilyen részletesen leírod a készítést. Köszönjük! :)
Babanetről találtam Rád. Ha lehetőség van rá, én is szeretném elkérni a szabásmintát. Előre is nagyon szépen köszönöm!
Andus
b.andus@freemail.hu

Ági írta...

Szia Jucuu!
Nagyon tetszik a képes útmutatód, azt hiszem, ez alapján én is megpróbálkoznék vele. Légyszi küld el nekem is a mintát.
fulagi@yahoo.com
Köszönöm, Ági

Vivi írta...

Kedves Jucuu!
Nagyon sokat nézem a blogodat és nagy tisztelőd vagyok.
Szeretnélek megkérni,hogy küld el nekem a pelus szabásmintáját!
Nagyon köszönöm!
Vivien
vivienf@freemail.hu

Névtelen írta...

szia Jucus,

régóta követem a blogod, de csak most szántam rá magam az eldobható pelenkák használatára. Nemsokára jön az első szállítmányom, de időközben szeretnék megpróbálkozni az sk gyártással is. Megköszönöm, ha elküldöd nekem is a szabásmintát: dbrigitta72@gmail.com

üdv,
Brigi

Kalex © írta...

Szia, Így ismeretlenül!
Nagyon jó ötlet ez a pelenka, nagyon tetszik!!! Elkérhetném priviben a szabásmintáját??? Megvarrnám a kisfiamnak én is! :o)
Köszönöm szépen!!! (alexa.szabosag@gmail.com)
Kalex

zsofi írta...

szia!

a varrás leírása nagyon látványos és használható,csak sajnos nem tudom, hogy a szabásmintát felraktad-e a blogodra. légyszives küld el nekem is, mert még kisgyerek sincs a környezetemben, akiről mintát tudnék venni.
köszönöm
zsofadio@freemail.hu

zsofi

Dani írta...

Szia! Megvan még a szabásminta a pelusról? Mert ilyen mintakészítésben nagyon béna vagyok. Köszönettel
Kata (bogyobaba@indamail.hu)

danaida írta...

Szia! Nagyon jó kis pelusnak tűnik, és a bugyor sem nagy tőle Szilárd fenekén, ahogy nézem. Megpróbálkoznék vele én is, mert már nagyon meguntam a megkötős pelenkavédőt. Ha még megvan neked a minta, küldd el légyszíves nekem a danaidak@gmail.com címre.

hettmandi írta...

Szia!
Megvan még a szabásminta? Ha igen, légyszi küldd el a hettmandi@gmail.com-ra. Most kezdtem a pelusvarrást és gyűjtöm a szabásmintákat :) Ez is tetszik, mert kicsi a csomag, meg aranyos a gyerkőc :) köszi
Andi

Vica írta...

Szia Judit!
Én még csak most várom az első babámat, de szeretnék mosható pelenkát használni.
A guglin kerestem ezzel foglalkozó oldalakat , így találtam el hozzád.
Ha meg van még a szabásminta, el tudnád küldeni nekem?
vica8126@freemail.hu az emailcímem.
Nagyon szépen köszönöm.

foldiszabadosagnes írta...

Kedves Jucuu!

Most bukkantam a blogodra, én is el szeretném kérni a mintát az e-mail címemre. (Bízom benne, hogy még olvasod az itt megjelenő kommenteket...) Szilárd sokat nőtt, és nagyon helyes kis srác lett belőle. További sok sikert és jövök máskor is. :)

Üdvözlettel: Ági (szabadosagnes@gmail.com)

Névtelen írta...

Kedves Jucus!
Régi vágyam mosható pelenkát varrni, a két nagyobbik gyerekemet Poponellába pelenkáztam,de sajnos már eléggé elhasználódtak. El tudnád küldeni nekem a szabásmintát?
Abban szeretném még a segítséged kérni, hogy honnan szerzed be az anyagokat? Nem lehet-e vajon kézzel bevarrni a patentokat (vagy átviszi a nedvességet)? Előre is nagyon köszönöm a válaszod!
Mária (davidcsenge@gmail.com)

sazsofi írta...

Szia!

Egy kisit régebbi már a pelenka varrásának leírása, de ha tudod légyszíves küld el nekem a szabásmintát, mert nagyon érdekel a dolog és a leírás olyan jó, hogy az alapján megpróbálnám megvalósítani.
samodai.zsofi@gmail.com

Köszi
Zsófi

Elrenor írta...

Szia!

Most akadtam rá erre a bejegyzésre, és már az elején tudtam, hogy ezt mindenképp meg kell varrnom, mi is használunk textilpelenkát, de azt annyira nem szeretem. Meg egyébként is szeretem a saját készítésű dolgokat.
Elküldenéd nekem a szabásmintát, meg az eredeti finn blog linkjét? Az is érdekelne :)
elrenor@vipmail.hu
Köszönöm szépen!

Elrenor

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon tetszik a blog! Átküldenéd nekem is a szabásmintát ide: renata.bohner@gmail.com
Előre is köszi!

Üdv.: Reni

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik a blogod, és szeretem a saját készítésű hasznos dolgokat és ruhákat; és a textilpelenkákat egyáltalán. Ha esetleg van rá lehetőség, elküldenéd nekem is a szabásmintákat?
tejudit@gmail.com
Köszönöm: Judit

Névtelen írta...

Kedves Judit!

Nagyon tetszik a blogod, örülök hogy találtam ilyen részletes leírást. Kérlek küld el nekem is a szabásmintát.Ha gyapjú külső készítésében is tudnál segíteni, vagy tippet adni hol találok szabásmintát vagy anyagot hozzá, azt nagyon megköszönném. Sajnos én nem tudok kötni, ezért csak varrás jöhet szóba, de fogalmam sincs hol és milyen anyagot vehetnék ami megfelelő erre a célra.
cím:kujhelyi6159@gmail.com

előre is köszönöm a segítséget
üdv
Kriszta

Névtelen írta...

Kedves Jucuu!

Köszönöm a látványos bemutatást! Elküldenéd a szabásmintát, hogy én is megpróbálkozzam vele?
morgica kukac gmail.com
Köszi:
Tilda

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik ez a pelus! Megkérhetlek, hogy küldd át a szabásmintát. Nagyon köszönöm!
Email: kukelandrea@vipmail.hu
Andi

Judit írta...

Kedves Jucuu!Mindig mikor a honlapodhoz érek kicsit irigykedek,mert habár egyszer jártam már Finnországban, de valahogy az a táj, a tél, a természet...szóval libabőrös leszek, és gyűjtögetek, hogy eljussak újra arrafelé. Na ezt már régóta tervezem, hogy rádzúdítsam! Szóval én is beállnék a mintakövetelők sorába:), drroka@freemail.hu. Köszönöm Judit

lamva írta...

Kedves Jucuu!
Nagyon szépek a munkáid, már régóta nézegettem - eddig leginkább a kötős cuccaidat. Most azt hiszem, elérkezett az ideje, hogy ezt a pelót kipróbáljam. Lennél kedves elküldeni nekem is a szabásmintát? Az e-mail címem: klameva kukac gmail.com
Előre is köszönöm!
Éva

Névtelen írta...

Kedves Jucuu!
Most ismerkedünk a mosható pelusokkal, keresem az igazit, és kacérkodom a saját pelus varrással. Elküldenéd a szabásmintát nekem is?
címem: pomoni kukac gmail.com
További sok sikert a munkáidhoz, köszönettel:
Móni

Névtelen írta...

Szia Jucuu!

Harmadik gyermekemet várva, szeretnék mosható pelusokat késziteni, igy akadtam a blogodra.
Elküldenéd nekem is a szabásmintát?
Cimem: kkrisztina@tippnet.rs
Sok sikert a további munkádhoz.
Üdvözlettel: Krisztina

leda írta...

Szia Juccu!
MOst találtam a blogodra, nagyon tetszik. Én is szeretnék pelust varrni. Ezért szeretném elkérni a szabásmintát, ha még megvan. Előre is köszönöm!
adel.illes@gmail.com

Tolgyesi Gyoparka írta...

Szia Jucuu

En is moshato pelus varrasara adtam a fejem, eleinte a meglevokrol masoltam a szabasmintat, de valahogy dereknal sosem sikerul.Megkerlek kuld el nekem is a szabasmintat a tgyoparka@yahoo.com mailcimre. Koszi Gyopi

Zsuzsi írta...

Szia Jucuu!
Nagyon szuper ez a pelus. Esetleg el tudnád küldeni nekem is a mintát? (szekely.zsuzsi84@gmail.com)
Köszönöm!
Zsuzsi

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a pelus.Elküldenéd nekem a szabásmintát.
anitadorina86@freemail.hu
nagyon megköszönném

Svic írta...

Kedves Jucuu!
Ha megvan még a szabásminta, elküldenéd? Előre is köszi
svicacica@gmail.com

Nikóca írta...

Moi Jucuu!

Ugyan mar 6 eve, hogy posztoltad, de nagyon örülnek, ha en is megkaphatnam a szabasmintat, ha meg megvan.
Elöre is köszönöm, niki
aproniki kukac gmail pont com

Névtelen írta...

Szia! Én most ásom bele magam a készitésébe és nagyon jók a képek. Szeretném elkérni a szabásmintáját. Email cimem: csanyi.julia@freemail.hu
Előre is köszönöm. Júlia

Unknown írta...

Kedves Judit!

Decemberre várjuk kicsi lánykánkat, és szeretnék neki én is varrni mosi pelust! Nagyon tetszett a részletes leírásod, és örülnék, ha elküldenéd nekem is a szabásmintát.
A hollyka@freemail.hu email címen várom izgatottan a mintát!

Előre is köszönöm!

További jó munkát!

Horváth Anikó