2007. november 1., csütörtök

Pelenkák

Az utóbbi időben megpróbáltam időt szakítani varrásra is. Az eredmény 2 patentos pelenka. Az első pelenkabelsőnek készült, sherpa anyagból és a Mummut szabásminta alapján. Ez a pelenka valójában tépőzáras, de kipróbáltam patenttal és működik így is. Nem is szeretnék több tépőzáras pelenkát varrni, mivel elég gyorsan megkeményedik a tépőzár és így többé már nem olyan rugalmas. Ráadásul könnyen kidörzsölheti a baba bőrét.


Talán annyi nem tetszik ebben a pelenkában, hogy a lába közötti rész túl széles. Nedszívó réteget nem varrtam bele, mivel úgy sokkal lassabban szárad meg, viszont a hátán lévő lyukon keresztül könnyedén megtölthető a megfelelő mennyiségű nedszívóval.
A pelenka kinyitva:


A másik pelenka próbának készült. Magyarországi utunkra szeretnék varrni pár gyorsan száradó pelenkát, amiben benne van a nedvességzáró réteg is. Ehhez vettem egy kész pelenkát, Muksut márkájút és elkészítettem a szabásmintáját a segítségével. Viszont mielőtt szétvagdostam volna az erre szánt pelenkaanyagot, gondoltam kipróbálom valami olcsóbb anyaggal a bizonság kedvéért. Így ez is pelenkabelső lett, belül vastag bambusz frotírból, kívül flanelből. Jól sikerült, így a következő már a nedvességzáró réteggel készülhet.


A pelenkákon kívül a héten elkészült Szilárd kötött nadrágja is. A fonalat még nem sokkal a szülés után vettem, a márkája Novita 7 veljestä. Ebből a fonalból szép csíkos zoknikat lehet kötni, na meg szép babanadrágokat. Hasonló nadrágot kötöttem már rögtön a szülés után, fehér - világosbarna - sötétbarna csíkozással, de sajnos azt már Szilárd kinőtte. Mivel szinte az összes többi nadrágja is kicsit lett, gyorsan belefogtam ebbe a nadrágba és elég gyorsan el is készült. Nagyon jól áll rajta.


Ugyanebből a fonalból még van kék, fekete és rozsdabarnás csíkozású is, szóval lehet számítani hasonló nadrágokra más színekkel.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Megkérdezhetem, milyen tépőzárat használtál? Épp most akarok Finno.-ból Velcro/Applix márkájút rendelni, de ha azt mondod, az sem jó, akkor kihagyom. (Amit itthon lehet kapni sima méteráruüzletben, az nagyon ócska, pár mosás után már nem is zár.)

Jucuu írta...

Szia! Én Applix márkájút használtam, itt azt ajánlják, elég jól bírja a mosást. Köszönöm az infót a gyapjúról, próbáltam kideríteni, mi lehet a magyar neve, a kezeletlen gyapjúig jutottam :) Itt ilyen előfonalat dögivel lehet kapni, nagyon szeretem.

Névtelen írta...

Én Rovaniemiből ismerem (egy évig éltem ott), ott kesztyűt (lapin lapasia) kötöttek nekem belőle. Én is egyből beleszerettem, de itthon nagyon nehéz beszerezni. :(((
Ezek a gatyók a Ruskovilla-féle leírás alapján készültek? Beváltak? Én eddig az ottobrés alapján kötöttem, de szívesen újítanék.
Na lassan leállok a kommentezéssel, mert nem marad időd varrogatni. ;-) (De szuper a blog, örülök, hogy rátaláltam.)