2010. február 18., csütörtök

Új fonalak

Napfonal:
Hosszú és hüvelykujjfájdító fonás volt, de minden métere megérte.


Paraméterek:
- vöröshagyma héjával festett mözsi merinógyapjú (első és második festésből narancssárga és sárga szín)
- összesen 168g és 673m
- fingering vastagság, 200m/50g, 2 ágú
- csodálatos puha
- a színe pedig gyönyörű, nyarat idéző. Egy narancssárga és egy sárga szálat tekertem össze hozzá.
Imádom.


Lilafonal:
Ez a fonás már nem lett annyira sikeres. Észrevettem, hogy bármit csinálok, a kezem alól fingering vastagságú fonalak születnek, így ennek a gyapjúnak nagyon tudatosan álltam neki. Ez végül a másik véglet lett (bulky vastagság), ez nem is baj, majd gyakorlom még a vastagabb fonal fonását, na de a színe... Az nem igazán nevezhető szépnek. Pedig gyapjúszalag formában annyira tetszett ( a középső a képen), de ugye tapasztalatlan szemem még nem tudja megállapítani, hogy megfonva hogy fog kinézni egy festett gyapjú.


Paraméterek:
- superwash BFL gyapjú, etsy-n vettem
- összesen 100g és 136m
- bulky vastagság, 68m/50g, 2 ágú
- nagyon-nagyon puha
- nagyon-nagyon csúnya színű, de majd azért egy kötéspróbára kíváncsi leszek, mégis hogy néz ki megkötve.

Eredetileg 1 ágúra akartam, de a színe botrányos volt abban a formában (szerintem sokat segített rajta a cérnázás), ráadásul túlfontam sok részen, így mindenképp 2 ágúra kellett tekernem, hogy egyáltalán használható legyen a fonal.

12 megjegyzés:

Timici írta...

ne legyél elégedetlen, jó? a kedvemért, mert egyrészt a sárga fonalad meseszép, finom vékony és szép színű, míg a másik fonalad szuper vastag, jó puhának néz ki és nekem a színe is nagyon-nagyon tetszik, talán ha kötsz belőle próbát Te is megkedveled
rokkával fontad össze őket?
szerinted orsóval is lehet 2ágút fonni? köszi előre is:o)

Piszke írta...

Ez a napfonal csoda kellemes még így képről is. Olyan mint a simogató napocska.
Nekem a bulky is nagyon bejön. Szerintem felkötve szuper lesz. Tetszik a fonás egyenetlensége: a túlfonás keménysége és máshol a vastagabb szál puhasága... Azt gyanítom, hogy miután megkötöd nagyon izgalmas, rusztikus felületű anyag jön ki belőle.
Ha választani lehetne én ez utóbbit választanám. :)

Annamari írta...

Ezek gyönyörűek, Jucuu...

Karina írta...

Szerintem nem csúnya ez a második sem. Én pl. kifejezetten szeretem, ha egy fonal több színű, így a mintának nem kell különlegesnek lennie:)Az első pedig valóban a nyarat idézi. Bárcsak ott tartanánk már!

Jucuu írta...

Timici lehet. Én úgy csináltam annak idején, hogy a szálakat feltekertem 2 wc-papír gurigára, ezeket egy rúdra húztam és kirögzítettem (pl. egy dobozba, a két oldalán lyuk volt, ebbe helyeztem a rudat). Innen aztán egyszerű volt cérnázni, az orsóra tekertem össze a szálakat, persze a másik irányba tekerve, mint ahogy fontam magukat a szálakat. Van sokféle megoldás, nekem ez volt a legegyszerűbb. :)

Köszönöm mindenkinek a véleményeket, örülök, hogy tetszik a második fonal is, csak az a baj, hogy én nem szeretem az ilyen színátmeneteseket, de még ezzel sem lenne gond, de a képeken nem jön vissza, hogy mennyire semmi színű az egész. Ráadásul nagyon domináns benne a lila, amit én nem igazán szeretek.

Unknown írta...

Szerintem is mind a kettő nagyon szép! Majd ha elkezded kötni biztosan összebarátkozol vele.
:-)) a másodikban pont az tetszik ami neked nem, amikor megláttam az volt az első gondolatom, hogy milyen csodás tündér haj lenne belőle :-)

peony írta...

Tudod mit, nekem jobban tetszik a második...
A sárgát magában nagyon nem kedvelem (a narancs az persze más!!! )a lilát viszont annál jobban...

Judit írta...

Judit, nekem a képen tetszik a színe, és a lila bizonyos árnyalatait is szeretem. Nem gondoltál arra, hogy eladod a fonalat? Ha küldenél egy darabkát belőle, hogy lássam élőben, lehet, hogy megvenném.

Másik Judit

helen írta...

Csodásak :) És mennyire különlegesek!!!

neusiedler írta...

nekem is a második tetszik, úgyhogy nem kell félni, csak fonni :-)

aarkus írta...

Nekem is nagyon tetszik az a ronda! :-))

anyahajó írta...

Én is rajongok ezért a másodikért! Nagyon lágy árnyalatok.